Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

Diş Eti Tedavileri (Periodontoloji)

Periodontoloji yani diş eti hastalıkları dişlerin çevresini ve çene kemiğinin üstünü saran ve dişlerin çene kemiği içerisinde tutunmasını sağlayan bağ dokusunun tedavisini amaçlayan bilim dalıdır.

Hafif periodontal rahatsızlıklar ‘gingivitis’ ile başlar. Eğer bu rahatsızlık tedavi edilmezse, ileriki dönemde hastalık bir üst seviyeye ilerleyerek periodontitis’e dönüşür. Bunlar sonucunda dişetlerinde doku kaybı, çekilmeler ve alveol kemikte rezorpsiyonlar oluşmaya başlayarak artık geri dönüşümü olmayan bir tablo ile karşı karşıya kalmış oluruz. Bu tablo sonucunda dişler sallanmaya başlar ve hatta dişin çekimine kadar gidebilir.

Diş Eti Hastalığının Belirtileri

- Diş eti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisi dişeti kanamasıdır. Sağlıklı dişeti kanamaz.
- Diş etlerinde şişmeler, kızarmalar oluyorsa,
- Diş etlerinde çekilmeler ve açığa çıkan kök yüzeylerinde oluşan hassasiyet oluşuyorsa,
- Dişeti kenarlarında veya dişler arasında, diş taşlarına bağlı olarak oluşan siyah alanlar görülüyorsa,
- Diş ile dişeti arasından iltihap geliyorsa,
- Dişlerde sallanmalar, uzamalar ve dişler arasında açılmalar oluyorsa,
- Ağızda sürekli bir kötü koku ve kötü tat hissi var ise geç kalmadan bir dişhekimine muayene olunması gerekir.

Diş Eti Hastalığının Tedavisi

Dişeti hastalığının erken döneminde tedavi, dişler üzerindeki eklentilerin (plak ve diş taşı) uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını kapsar. Bu işlem dişetinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların uzaklaştırılmasını sağlar. Genellikle bu tedavi, dişetinin tekrar dişe adaptasyonu veya dişetinin büzülerek cebin elimine olması için yeterlidir.

Dişeti hastalığının erken döneminde vakaların çoğunluğunda, diş taşı temizliği, plağın uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını takiben günlük etkin ağız bakımı başarılı bir tedavi için yeterlidir. Daha ilerlemiş vakalar cerrahi tedaviyi gerektirebilir. Bu tedavinin amacı dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diş taşlarını temizlemek, cebin büzülerek eliminasyonunu ve düzgün bir kök yüzeyini sağlamak ve daha kolay temizlenebilir bir dişeti formu oluşturmaktır.

Periodontal tedavi sonrası hastaların düzenli olarak diş hekimi tarafından muayene edilmesi, plak kontrolü ve yeni diş taşı birikimlerinin ortamdan uzaklaştırılması gereklidir. Fakat unutmamak gerekir ki; periodontal tedavi ile elde edilenlerin sürdürülmesi için kişinin günlük ağız bakımı işlemlerini etkin bir şekilde uygulaması çok önemlidir.